Mini-tentoonstelling op Utrecht Centraal n.a.v. Circulair Design Challenge

06 juni 2019

Een nuttig, tweede leven voor gebruikte spoormaterialen: dat was het doel van de Circulair Design Challenge. ProRail en partner Railpro hebben ontwerpers en start-ups gevraagd om met oude (spoor)materialen nieuwe producten te ontwikkelen. Vanaf 29 mei is op Utrecht Centraal in twee vitrines een mini-tentoonstelling te zien over de inzendingen van de winnaars.


De materialen die ze hebben kunnen gebruiken zijn bijvoorbeeld dwarsliggers (van hout en beton), rughellingsplaten, spoorstaven, maar ook kleinere materialen zoals bouten en moeren en oude veiligheidskleding.


Lees hier meer over de challenge en de winnaars.
 


Zinnig hergebruik

Mede-initiatiefnemer van de ontwerpwedstrijd is Ted Luiten, adviseur duurzaamheid bij ProRail. De aanleiding voor de wedstrijd is simpel. “Het is zonde om alle gebruikte spoormaterialen zomaar in hoogovens te donderen. Met deze challenge stimuleren we dat anderen iets zinnigs doen met vrijgekomen materialen. Bovendien levert het leuke contacten op.”


Nut en noodzaak

De ontwerpwedstrijd is niet de enige manier om gebruikt materiaal een tweede leven te geven. Ted startte eerder een interne materialenmarkt. Op dit platform worden vraag en aanbod van gebruikt spoormateriaal bijeen gebracht. Dit alles maakt onderdeel uit van zijn meerjarenplan. “Ik wil de circulaire economie aanjagen binnen ProRail en de goede kant op bewegen. De discussie voeren over nut en noodzaak van duurzaamheid.”


Ted hoopt dat in de toekomst al bij het ontwerp van spoormateriaal nagedacht wordt over hergebruik. “Dat we iets ontwerpen wat makkelijk te demonteren is bijvoorbeeld, waar geen toxische stoffen bij komen kijken. En dat een aannemer meteen een plan maakt wat hij met vrijkomende materialen gaat doen. Want nu is nieuw aanschaffen nog te vaak de makkelijkste weg.”

 

Mis nooit een challenge!