Gezocht: oplossingen om stations(objecten) via open beelddata in het verticale en horizontale vlak op te meten

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 21 september 2020
Status: Deadline verlopen
Prijzen(geld): Pilotopdracht €10.000,-

Share challenge

Pilotopdracht €10.000,-

deadline verlopen
NS heeft, naast de talloze treinen die het land doorkruisen, ook ruim 400 stations. Al die gebouwen en de duizenden objecten die daarbij horen moeten beheerd worden. Dat wordt gedaan door een klein team bij NS Stations. Zij werken op hun beurt samen met vele leveranciers en aannemers die het onderhoud uitvoeren. 

Voor het uitvragen van offertes voor onderhoud moeten we inzichtelijk maken welke onderdelen van objecten het betreft en wat de afmetingen zijn. Daarvoor gebruiken we nu simpele tools als Google Earth en OpenStreetMaps. Dat werkt heel goed, maar wij willen graag ook het ‘verticale vlak’ in beeld gaan brengen en opmeten. Daar hebben we nog geen goede oplossing voor. 

Hebben jullie de oplossing voor een tool die eenvoudig te gebruiken is en ons in staat stelt om op basis van bestaande beelden in zowel het horizontale als verticale vlak ruwe metingen te maken en die te visualiseren? Dan zien we graag jullie pitch tegemoet! NS Stations werkt graag met jullie samen.


Over ons
NS is actief in de wereld van mobiliteit. Op een gemiddelde werkdag maken ruim 1.000.000 klanten per dag gebruik van onze diensten. Daarbinnen is NS Stations het organisatieonderdeel dat zich bezighoudt met het beheren, exploiteren en ontwikkelen van ruim 400 stations en stationsgebieden in Nederland in nauwe samenwerking met haar partners. Onderdeel daarvan is het onderhouden van al onze locaties. 


Waar zijn we naar op zoek?
Wij zijn op zoek naar een tool waarmee wij op basis van (vrij) beschikbare beelddata (Google Earth & Streetview, Apple Maps, Kadaster, OpenStreetMap, luchtbeelden, etc.) op gebouwen en andere objecten onderdelen kunnen markeren en eenvoudige lengte-breedte-hoogte kunnen bepalen en oppervlakte kunnen berekenen. Dat hoeft slechts ter indicatie. Ruime foutmarges zijn toegestaan. 

Op dit moment doen we dit al met beelden van ‘bovenaf’ voor het horizontale vlak. We zoeken oplossingen waarmee we dit ook voor het ‘verticale vlak’ kunnen gaan doen op basis van 3d modellen of beelden die vanuit een ‘zijwaarts perspectief’ (straatniveau, (Geo) obliek, etc.) zijn genomen. Voor sommige gebieden voorzien diensten als Google Earth en Apple Maps hier in, deze zijn alleen niet dekkend (in 3d) voor al onze 400+ locaties. 

Gezien de kosten werken willen we graag zoveel mogelijk met al beschikbare (beeld)data werken die openbaar beschikbaar is. Ook het gemak van het ontsluiten van de gegevens van onze objecten speelt hierin een rol. We willen de resultaten (gemarkeerde onderdelen van een gebouw samen met de dimensies) ook makkelijk kunnen delen met onze potentïele opdrachtnemers. Zij gebruiken dit om inzicht te krijgen in het type en hoeveelheid werk. Daarmee kunnen zij sneller offertes op te stellen en werkplanningen te maken. 

De oplossing moet:
 • Vooral eenvoudig zijn in gebruik;
 • De mogelijkheid bieden om de data uit te wisselen tussen verschillende platformen/systemen;
 • Deelbaar met leveranciers;
 • Niet kostbaar in gebruik;
 • De mogelijkheid bieden om eenvoudig per object een rapport uit te draaien.
 • Automatische actualisatie bij updates.

Hieronder bij de achtergrondinformatie vind je een korte toelichting van hoe we nu werken.

 

Heb je nog inhoudelijke vragen? Stel ze via de discussion pagina.Waar zijn we niet naar op zoek?
We zijn niet op zoek naar complexe software die bewerkelijk en kostbaar is. 
Wij zoeken de kracht van de eenvoud!

Wij zijn ook niet op zoek naar manieren om de beelddata op te halen! We willen juist op basis van reeds beschikbare data de metingen uit te voeren.


Wat is er te winnen?
 • Kans op een opdracht van maximaal €10.000,- om een prototype/pilot te realiseren en samen met ons te testen (indien nodig).
 • Bij succesvolle pilot een vervolgopdracht voor structureel gebruik.
 • NS als (launching) customer. We helpen jullie om jullie product verder in de markt te zetten bij een succesvolle samenwerking! Daarvoor zetten wij graag ons netwerk in.
 • Daarnaast mag je rekenen op ondersteuning en samenwerking van creatieve en inspirerende specialisten die jullie kunnen uitdagen om jullie product nog beter te maken.

Voorwaarden deelname
 • Ingeschreven bij de KvK.
 • Kunnen demonstreren van een werkend prototype/product/dienst.
 • In staat om binnen 3-6 maanden een pilotproject te starten.

Jullie pitch (max 6 pagina’s / 18 slides)
 • Beschrijving van de oplossing: 
  Geef een zo concreet mogelijke beschrijving van jullie oplossing.
 • Beschrijving van de pilot: 
  Geef een korte beschrijving van wat er nodig is om een prototype te maken en/of een pilot op te zetten en wat jullie daarbij van ons nodig hebben. Ga daarbij in op de ondersteuningsbehoefte, de benodigde toegang/materialen/data en het financiële voorstel voor de pilot en bij succes voor de lange termijn.
 • Financiële raming:
  Geef inzicht in de (geraamde) gebruikskosten voor structurele inzet.
 • Beschrijving team: 
  Geef een korte beschrijving van het bedrijf en team.

De pitch mag in vrije vorm worden ingediend (presentatie/slide deck, briefvorm), maar moet als pdf-bestand (liggend of staand A4) worden geüpload (max. 30MB). Video’s, voorbeeldwebsites, etc. kunnen daarin worden opgenomen als link. 
Pitches in English are allowed.


Timeline Challenge
 • Maandag 10 augustus: lancering challenge
 • Dinsdag 8 september 08:30 - 10:00 uur: online informatiebijeenkomst - niet verplicht
 • Maandag 21 september 17.00 uur: deadline challenge 
 • Uiterlijk 5 oktober: bekendmaking selectie (via email) 
 • Medio/eind oktober: kennismakingsgesprekken met geselecteerden
 • Q4-2020/Q1-2021: start implementatie pilot

Achtergrondinformatie
In onderstaande twee voorbeelden zie je de huidige toepassingen die erg handig en efficient zijn.
Links het gebruik van Google Earth om een dakoppervlak te meten en te markeren.
Rechts OpenStreetMaps die geïntegreerd zit in ons onderhoudspakket. In dit voorbeeld maken we middels een punt een verwijzing naar een boom die gesnoeid moet worden. Het gaat dus om eenvoudige visualisaties zoals het aangeven van demarcaties, locaties, onderhoudsbehoefte, storingen etc.
Je kan hier een lijst vinden met alle stations.

Ruud van der Meer 17-08-2020reageer
Ik ben een prive person en heb toch een oplossing in gedachte. Ik wil me graag aanmelden voor de webinar, maar kan geen organisatie invullen.. Wat te doen?

NS 28-08-2020reageer
Beste, We zijn erg benieuwd naar je oplossing! Vul daarom vooral je naam in, een organisatie is minder relevant. Met vriendelijke groeten, Thijs Smit

Jeffrey Arts 28-08-2020reageer
Is de hoogte en gebruikte camera lens bekend van deze foto's?

Reinier Veld 15-09-2020reageer
Beste, Ik zou graag willen weten, van welke platforms en data nu gebruikt word gemaakt. Is dat open data, maar ook pointclouds? Graag hoor ik, dank alvast, Reinier Veld

NS 17-09-2020reageer
Beste Reinier, Dank voor je vraag. We maken gebruik van zowel open data (met name Google Maps Streetview) als pointclouds. Hartelijke groet, Thijs Smit

Log in of registreer om je vraag te stellen.
Er zijn (nog) geen updates geplaatst.
De deadline is verstreken. Je kunt geen pitch meer uploaden.

Andere challenges

Alle Challenges

Mis nooit een challenge!