De NS zoekt de beste oplossingen voor het schoonhouden én reinigen van treinen

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 07 juni 2021
Status: Deadline verlopen
Prijzen(geld): €20.000 + kans op vervolgopdracht

Share challenge

€20.000 + kans op vervolgopdracht

deadline verlopen

720 treinstellen in Nederland vervoeren dagelijks 1,3 miljoen reizigers. Het schoonhouden van de buitenkant van al deze treinen is een grote uitdaging. De NS is daarom op zoek naar oplossingen die er voor zorgen dat treinen minder snel vies worden EN/OF het makkelijker maken om treinen schoon te maken.

Op dit moment zijn er 14 plaatsen in Nederland waar Treinwasinstallaties (TWI’s) staan, een soort auto-wasstraat voor treinen. Elk type vervuilingssoort en elk onderdeel van de trein moet op een andere manier schoongemaakt worden. Daar gaat er veel tijd inzitten die niet altijd beschikbaar is en daarnaast zijn niet alle schoonmaakmiddelen en apparatuur beschikbaar in elke wasinstallatie, want elke TWI is verschillend. Gevolg is dat treinen soms niet of niet juist gereinigd worden. 

Vooral bij essentiële onderdelen (zoals de voorruit) is dit uiteraard een groot probleem. Doordat treinen zo groot zijn en door de gevaarlijke omgeving waarin ze staan kan je niet zomaar met een emmertje sop aan de slag. 

Veel uitdagingen, terwijl andere prioriteiten vaak de overhand krijgen boven schoonmaken. Daarom is de NS breed op zoek naar oplossingen die:

 • het makkelijker maken om de buitenkant van treinen schoon te houden
 • het schoonmaken van treinen (voor onderdelen) minder locatie afhankelijk maken
 • het schoonmaken van treinen verbeteren en vergemakkelijken

Hebben jullie hiervoor een (deel)oplossing? Dan ontvangen we graag jullie pitch!

Waar zijn we naar op zoek?
We zijn op zoek naar oplossingen die er voor zorgen dat treinen minder snel vies worden, het makkelijker maken om treinen schoon maken en/of waardoor het schoonmaken van de trein minder afhankelijk is van de locatie.

In het huidige reinigingsconcept worden reinigingsbeurten vooral periodiek gepland op basis van een “trefkansmodel”, waarbij weinig rekening wordt gehouden met de daadwerkelijke vervuiling. Resultaat is dat reinigingsbeurten vervallen (kans), de vervuiling op de treinen toeneemt en niet altijd de meest vervuilde trein eerst gewassen wordt.

In het trefkansmodel wordt uitgegaan van de kans dat een trein een locatie treft waar een TWI gesitueerd is. Daarnaast is er nog een kans dat er op deze locatie geen logistieke paden vrijgemaakt kunnen worden om de trein ook daadwerkelijk in de TWI te krijgen en daarnaast is niet elke TWI geschikt voor het type wasbeurt dat de trein op dat moment nodig heeft (Bijvoorbeeld; Een highspeed TWI is een machine waar treinen met 20km/h doorheen kunnen rijden, maar niet in staat om sterke vervuiling te verwijderen. Of niet elke TWI is uitgevoerd met een systeem om de koppen van een trein te wassen).

Daarnaast kost het wassen van een trein veel energie van ketenpartners. Er moeten logistieke paden gevonden worden door het besturingscentrum, de werkvoorbereider moet het werk voorbereiden en de logistieke handeling kosten veel tijd voor machinisten die ook voor veel andere klussen (vaak met hogere prioriteiten) ingezet moeten worden. Kortom; uitwendige reiniging kent veel afhankelijkheden en krijgt weinig prioriteit. Hierdoor kan het voorkomen dat treinen (te) vies blijven waardoor de kwaliteit van de dienstverlening in gevaar kan komen.

De trein
Het huidige exterieur van een trein bestaat grotendeels uit aluminium onderdelen, voorzien van een (vaak kwetsbaar) watergedragen verfsysteem of een vuilwerende antigraffitifolie. Verder wordt er gebruik gemaakt van een kit om de randen rond de ramen en andere onderdelen te hechten of te dichten. Op dit moment zijn nano technologische oplossingen niet toegestaan binnen de NS  (omdat niet aangetoond kan worden dat dit niet schadelijk is voor de gezondheid), wellicht is dit wel een denkrichting voor de toekomst.

Het type vervuiling is op elk onderdeel van de trein verschillend en is afhankelijk van het seizoen, traject en andere factoren. De typen vervuiling zijn:

 • Hoofdzakelijk ijzer- en koperdeeltjes uit schraapsel van de bovenleiding 
 • Deeltjes die vanuit de ballast door de trein worden aangezogen
 • Saharazand
 • Vervuiling uit de atmosfeer
 • In het voorjaar en de zomer: insecten op de treinfronten, de seinen en de frontruit van een trein.
 • Graffiti 
 • Algenvorming


Op dit moment worden treinen 1x in de 7-14 dagen gewassen met water en zeep. Het nadeel hiervan is dat het veel water en energie kost en we zouden graag willen dat treinen de wasinstallatie droog verlaten ivm bodemvervreemde stoffen in de wasmiddelen. 

Om de 63 dagen wordt de trein gereinigd met de zure reiniger oxaal. Echter, oxaal tast het aluminium aan. Omdat steeds meer treinen van NS van aluminium gemaakt worden, zijn we daarom op zoek naar een alternatief voor oxaal. 

In het huidige concept worden treinen gereinigd met TWI’s (Treinwasinstallaties). Dit zijn wasinstallaties, vergelijkbaar met de autowasstraat, waarbij de gehele trein met borstels, zeep (of oxaal) en water periodiek gewassen wordt. 

Schoonmaak-technisch staan er binnen dit vraagstuk 2 uitdagingen centraal:

 1. Chemisch vraagstuk: welke innovaties kunnen ervoor zorgen dat onze treinen minder snel vies worden en hoe deze beter gereinigd kunnen worden? Denk daarbij aan oplossingen zoals veranderingen in het type zeep/zuur, type coating, biologische reiniging, maar ook oplossingen waaraan wij nog helemaal niet gedacht hebben zijn welkom!  
 2. Technisch/mechanisch vraagstuk: welke betere middelen en methoden zijn er om de verschillende elementen van de trein (wand, kop, zijramen, voorruit, stroomafnemer) te reinigen? En hoe kunnen we dit gemakkelijker doen op meer locaties voor specifieke onderdelen

Oplossingen uit alle richtingen zijn welkom! Wij zijn breed op zoek naar nieuwe mogelijkheden en partners met wie we op lange termijn kunnen gaan samenwerken in het verbeteren van ons uitwendige-reinigings-proces.

 Waar beoordelen we op?

 • Impact: hoe sterk draagt de oplossing bij aan het aangaan van onze schoonmaakuitdagingen?
 • Inpasbaarheid: valt de oplossing gemakkelijk in te passen in onze bestaande praktijk?
 • Implementatie: hoe gemakkelijk is de oplossing te implementeren?
 • Kosten: geraamde investeringen voor grootschalige inzet.


Wat bieden we?

 • Kans op een opdracht van maximaal €20.000,- om een eerste prototype/pilot te ontwikkelen en samen met ons te testen.
 • Kans op een vervolgopdracht, opschaling, of duurzame samenwerking bij een succesvolle pilot.
 • Interessant netwerk van (internationale) contacten in de spoorsector.
 • Daarnaast mag je rekenen op ondersteuning en samenwerking van creatieve en inspirerende specialisten die jullie kunnen uitdagen om jullie product nog beter te maken.


Waar zijn we niet naar op zoek?

 • Oplossingen waarvan de haalbaarheid onrealistisch is of 10 jaar overstijgt.
 • Oplossingen die niet kunnen voldoen aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen of die van NS zie: Veiligheids en Millieueisen

Voorwaarden deelname

 • Ingeschreven bij de KvK
 • De oplossing voldoet aan alle geldende wet- en regelgeving waaronder specifiek de  milieunormen.


Jullie pitch

 • Beschrijving van oplossing: Geef een zo concreet mogelijke beschrijving van jullie (beoogde) oplossing.
 • Beschrijving van de pilot: Geef een korte beschrijving van wat er nodig is om een prototype te maken en/of een pilot op te zetten en wat jullie daarbij van ons nodig hebben. Ga daarbij in op de ondersteuningsbehoefte, de benodigde toegang/materialen/data en het financiële voorstel voor de pilot en bij succes voor de lange termijn.
 • Beschrijving team: Geef een korte beschrijving van het bedrijf en team dat de pilot wil gaan realiseren.

 De pitch mag in vrije vorm worden ingediend (presentatie/slide deck, briefvorm), maar moet als pdf-bestand (liggend of staand A4) worden geüpload (max. 30MB). Video’s, voorbeeldwebsites, etc. kunnen daarin worden opgenomen als link.

Pitches in English are allowed.

Timeline challenge

 • Lancering challenge: dinsdag 20 april
 • Online informatiesessie: donderdag 20 mei 14.00-15.00 - deelname niet vereist
 • Deadline: maandag 7 juni 17.00
 • Bekendmaking eerste selectie: vrijdag 11 juni
 • 16-23 juni kennismakingsgesprekken
 • Bekendmaking eindselectie: uiterlijk 30 juni
 • Start pilots: Q3/Q4


Achtergrondinformatie
Bij deze meer achtergrond info en filmpjes over ons wasproces.

 1. Filmpjes wasproces Zwolle (conventioneel): KLIK HIER
 2. Filmpjes meekijken met machinist bij wassen in de wasstraat Arnhem (conventioneel), zijwand & automatisch kopwassen elke twee weken: HIER & HIER

Overzicht wasproces in zijn algemeenheid in een conventionele installatie:

 • Inrijden TWI de bakwand met zeep of oxaal wordt ingeborsteld 
 • daarna wordt de kop van de trein met zeep gewassen en gespoeld met water.
 • na kop/kontwassen wordt de bakwand met water uitgeborsteld.
 • na uitborstelen bakwand spoelen met water
 • na spoelen met water spoelen met water en Acidopoon

Zie Behandelstanden TWI voor een specifiek voorbeeld van de verschillende behandelstanden van een treinwasinstallatie.

Fred Volkers 20-05-2021reageer
Waar kan ik de filmpjes vinden? Hoor graag even. Groet Fred Volkers

NS 20-05-2021reageer
De opmaak komt helaas niet goed mee met alle enters, maar ik hoop dat dit gaat lukken: Filmpje van opstelterrein: https://www.youtube.com/watch?v=i1UNutLvl2s Filmpje van handmatige kopreiniging een keer in de drie maanden in het onderhoudsbedrijf: https://www.youtube.com/watch?v=Qf-5EX_HRYc&feature=youtu.be Filmpje van SNG in Zwolle, zijwand & handmatig kopwassen elke twee weken: https://www.youtube.com/watch?v=VEuzO_TR1YI&feature=youtu.be Filmpjes meekijken met machinist bij wassen in de wasstraat Arnhem, zijwand & automatisch kopwassen elke twee weken: https://www.youtube.com/watch?v=zUMSmmlr6EQ https://www.youtube.com/watch?v=-XoWOeVlBr4&t=0s (korte versie van Melvin) https://www.youtube.com/watch?v=2ekEPx2kZ7c&t=0s (lange versie van Paul) Filmpjes meekijken met machinist bij wassen in de Kleine Binckhorst, zijwand & automatisch kopwassen elke twee weken: https://www.youtube.com/watch?v=l4mLqdB9voU&feature=youtu.be https://www.youtube.com/watch?v=M_qE8s6XU6U&feature=youtu.be

Fred Volkers 21-05-2021reageer
Top gelukt. Dank hiervoor. Groet, Fred Volkers

Log in of registreer om je vraag te stellen.

5 partijen uitgenodigd voor volgende ronde

24 juni 2021

Door de grote belangstelling hebben we een goede afweging kunnen maken tussen de inzendingen en daarbij gelet op de beste match tussen vraag en aanbod. Met 5 partijen gaan we de volgende ronde in.

Voortgang proces

14 juni 2021

Beste heer / mevrouw,

Dank voor het inzenden van uw reactie. Door het grote aantal inzendingen hebben we wat meer tijd nodig om een goede afweging te maken.
We verwachten begin volgende week met een reactie te komen.

Met vriendelijke groeten,

Het NS team
De deadline is verstreken. Je kunt geen pitch meer uploaden.

Andere challenges

Alle Challenges

Mis nooit een challenge!