Gezocht: creatieve ondernemers die thermohardende composieten (NS bagagerekken en zijwanden) een tweede leven kunnen geven.

Challenge info

000000
Dagen Uur Minuten

Deadline: 17 februari 2020
Status: Deadline verlopen
Prijzen(geld): Materialen (gratis grootschalige afname) en prototype budget

Share challenge

Materialen (gratis grootschalige afname) en prototype budget

deadline verlopen

Op dit moment geeft NS haar dubbeldekstreinen een tweede leven door modernisering, waardoor deze trein weer 20 jaar lang reizigers kan vervoeren. Met het hergebruik van materialen in de trein en het hergebruik, hoogwaardige recycling en upcycling van materialen die niet terug de trein in gaan, krijgt nu 98,8% van de trein een tweede leven. Hier zijn we heel trots op, maar we zijn er nog niet. De ambitie is 100% circulaire treinen! 

 

Een deel van deze laatste 1,2% materiaalstroom waarvoor we nog een hoogwaardige toepassing zoeken bestaat uit de thermohardende composieten zijwanden en bagagerekken.

 

Er is gebleken dat treinmaterialen uitermate geschikt zijn om een tweede leven te geven, omdat ze hufterproof en oerdegelijk zijn, zodat ze na 20 of 40 jaar nog een mooie nieuwe toekomst tegemoet kunnen gaan. Zo zijn de thermohardende composieten onderdelen toegepast in het maken van plaatmateriaal en meubels, meerpalen en dijkversteviging, en ligt er in Dokkum een brugdek met daarin gerecyclede treinwanden verwerkt. Daarnaast zijn treinmaterialen heel herkenbaar voor reizigers waardoor dit extra waarde biedt. 

 

Gezien de grote hoeveelheid is er echter een grootschalige en hoogwaardige toepassing nodig. Daarom zijn we op zoek naar een partner met een oplossing om deze thermohardende composieten (hoogwaardig) te benutten om onze ambitie waar te maken: 100% circulaire treinen.

 

 

Waar zijn we naar op zoek?
We zijn op zoek naar creatieve ondernemers die de thermohardende composieten onderdelen een hoogwaardig én grootschalig tweede leven kunnen geven. Uiteraard met een positief effect op het milieu en de menselijke gezondheid. Deel van de uitdaging is de hoeveelheid. Het gaat om een materiaalstroom van zo’n 2.500kg per week. Hoe meer je daarvan kan benutten hoe beter.

 

De onderdelen waar het om gaat komen uit het treintype VIRM (Verlengd InterRegio Materieel): een twintig jaar oude dubbeldekker intercity trein. Binnen dit treintype zijn er meerdere varianten, waarbij VIRM-1 op het moment gemoderniseerd wordt en VIRM-2/3 hiervoor op de planning staat.

 

Op de onderstaande foto’s zijn de desbetreffende onderdelen te zien, zowel in de trein als de manier waarop ze uit de trein gehaald worden. De trein rijdt nog rond in de dienstregeling, dus het is mogelijk om de materialen daar te bekijken. Daarnaast worden er ook kijkdagen georganiseerd om de materialen nader te inspecteren met de mogelijkheid tot het afnemen van samples.
 

Zijwanden en bagagerek in trein - 1e klas (VIRM 1-3)
Zijwanden en bagagerek in trein – 2e klas (VIRM-2)
Het bagagerek
De zijwandDe zijwanden zoals ze op dit moment uit de trein komen
 


De bagagerekken en zijwanden zijn gemaakt van polyester-glasvezelcomposiet. In het bagagerek zit hiernaast nog een stalen buis verwerkt (niet zichtbaar). Zie voor de exacte specificaties de detailsheet (pdf download).


Uit één bak (rijtuig) komt volgens de laatste meting 1163 kg materiaal, zie onderstaande overzicht. Er worden ongeveer 2-2,5 bakken per week gedemonteerd. Samen met de modernisatie van de VIRM-2/3 treinen erbij lopen deze materiaalstromen de aankomende jaren door, naar verwachting t/m 2025.

Bagagerekken 390 kg
Polyester bekleding balkon 165 kg
Polyester bekleding zijwanden 608 kg
Totaal 1163kg


Op het moment worden de bagagerekken en zijwanden apart ingezameld en afgevoerd voor verdere verwerking en/of recycling. Hierbij worden de zijwanden en bagagerekken eruit gehaald en in een container ‘gegooid’ zodat deze versnipperd kunnen worden. Indien nodig kan overlegd worden om het demontage-proces en de wijze van aanlevering aan te passen zodat de zijwanden en bagagerekken intact blijven.

 

De uitdaging voor het hergebruiken van de onderdelen is dat er nog geen goede manier is om thermohardende composieten te verwerken. Wanneer deze materialen terug gerecycled worden naar de grondstoffen, gaat er veel materiaalwaarde verloren. Het zou dus wenselijker zijn om de materialen op een hoger waarde niveau te hergebruiken.

 


Hebben jullie een manier om de bagagerekken en zijwanden een tweede leven te geven? Dan ontvangen we graag jullie pitch!
Ook voor stoelbekledingsstoffen én de stoelzittingen zoeken we een nieuwe tweede leven!Pitch & Selectiecriteria
Lever een pitch aan (4 A4 / 12 slides) met daarin de volgend elementen:

 

CIRCULAIRITEIT

 • Hoogwaardigheid van de toepassing
  • Omschrijf in max 1 A4-tje de nieuwe toepassing; dus wat ga je maken van de zijwanden en/of bagagerekken en omschrijf kort het logistieke en productieproces. 
  • Naast de omschrijving kan je in de bijlage je ontwerp visueel weergeven. 
 • Grootschaligheid/opschaalbaarheid van de toepassing. 
  • Omschrijf in max een 1 A4-tje het volume dat je wilt afnemen (aantal zijwanden en/of bagagerekken per maand). Omschrijf ook je verkoopstrategie en middelen om deze afzet te realiseren.

ENERGIE EN SOCIAAL

 • Naast dat NS volledige circulariteit nastreeft, hebben wij ook de duurzame ambitie om klimaatneutraal en een sociale ondernemer te zijn. Omschrijf in max 1 A4-tje hoe je de nieuwe toepassing en je bedrijfsvoering hieraan bijdraagt.

TEAM

 • Omschrijf in max 1 A4-tje het bedrijf en het team dat de pilot wil gaan realiseren.


 

De pitch mag in vrije vorm worden ingediend (briefvorm, presentatie/slide deck), maar moet als pdf-bestand worden geüpload (max. 30MB). Video’s, voorbeeldwebsites, etc. kunnen daarin worden opgenomen als link. 

Pitches in English are allowed.Heb je nog vragen? Stel ze hier.
Wat we bieden

 • Voor de juiste grootschalige en hoogwaardige toepassing zijn de materialen kosteloos over te nemen
 • De materialen die uit de trein komen zijn van hoogwaardige kwaliteit: ze voldoen aan strenge brandnormen, zijn hufterproof, en gemaakt om lang mee te gaan. 
 • Een (hele) grote en constante materiaalstroom. Het moderniseringstraject is in volle gang. In de aankomende jaren komen maandelijks containers vrij met deze materialen. Dit is 1163 kg composietmateriaal (390 kg bagagerekken en 773 kg zijwanden) per bak (rijtuig) met 2-2,5 bakken per week, naar verwachting tot en met 2025.
 • NS is een bekend merk, en de materialen zijn herkenbaar voor onze 1,2 miljoen dagelijkse treinreizigers.
 • Bij geschiktheid bieden we ons netwerk en bereik aan om afzet en verkoop te stimuleren. 
 • Indien het nieuwe product interessant is voor NS of spooromgeving zal het initiële contact met de desbetreffende collega of stakeholder gefaciliteerd worden.
 • Er is in 2020 een ontwikkelbudget (max. €15.000,- totaal) voor het verwerken van composietmaterialen. Indien NS dit relevant acht, kan deze ingezet worden ter ondersteuning en/of ontwikkeling van een prototype. Geef het aan indien je hiervan een bijdrage nodig hebt.
 • Bij geschiktheid bieden we een vermelding op onze website https://ns.nl/upcycle en een promotieplek op station Utrecht CS.
 • Communicatiemomenten in samenwerking met NS 


Waar zijn we niet naar op zoek?
 • Materialen verwerken op een laagwaardige manier (bijv. storten, verbranden)
 • Projecten met een kleinschalige afname van de onderdelen
 • Projecten die nadelig zijn voor het milieu, veiligheid en/of de gezondheid
 • Producten zonder nut (die alsnog snel in een prullenbak belanden)  
 • Projecten of producten die het imago van NS kunnen schaden


Voorwaarden deelname
 • Ingeschreven bij de KvK.
 • In staat om binnen 2-5 maanden een pilotproject te starten.
 • In staat zijn om de onderdelen zelf op te halen en op te slaan in eigen beheer.
 • Professionele werkhouding.
 • In staat kunnen zijn om naast het bedenken van een fantastisch nieuw product, ook de realisatie en verkoop te kunnen organiseren.


Timeline Challenge
 • 19 december: Lancering challenge
 • 17 februari 17:00: Deadline challenge
 • Uiterlijk 2 maart: Terugkoppeling selectie.
 • Begin maart: Kennismakingsgesprekken / live pitches
 • Q2 2020: Start uitvoering project en afname treinonderdelen.Achtergrondinformatie

Op dit moment geeft NS haar dubbeldekstreinen een tweede leven door modernisering, waardoor deze trein weer 20 jaar lang reizigers kan vervoeren. Een mooie vorm van hergebruik. Dit moderniseren doen we duurzaam en circulair waardoor 86,2% van het treinmateriaal na een grondige opknapbeurt weer terugkomt in de nieuwe trein. Denk hierbij aan het casco, isolatie, deuren, beeldschermen en trappen. 

Van de treinonderdelen die niet teruggeplaatst kunnen worden, krijgt inmiddels zo’n 12,6% een tweede leven buiten de trein. Zo wordt het raamrubber uit onze treinen bijvoorbeeld verwerkt in tegels voor speeltuinen, worden treinvloeren omgetoverd tot tafelvoetbaltafels, komen de treinplafondplaten bij ons op de NS kantoren terug als bureaubladen en worden 40 jaar oude speakers uit de trein omgetoverd tot bluetooth huiskamer speaker.

 

Op dit moment geeft NS haar dubbeldekstreinen een tweede leven door modernisering, waardoor deze trein weer 20 jaar lang reizigers kan vervoeren. Met het hergebruik van materialen in de trein en het hergebruik, hoogwaardige recycling en upcycling van materialen die niet terug de trein in gaan, krijgt nu 98,8% van de trein een tweede leven. Hier zijn we heel trots op, maar we zijn er nog niet. De ambitie is 100% circulaire treinen! 

 

Samen maken wij Nederland bereikbaar. Voor iedereen. NS streeft ernaar een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve organisatie te zijn. Om onze circulaire ambitie waar te maken zijn we continue op zoek naar manieren om afval te voorkomen en onze gebruikte materialen een tweede leven te geven.  Dit doen we samen met duurzame ontwerpers en maakbedrijven Voor inspirerende upcycle voorbeelden gemaakt van oude NS producten zie ns.nl/upcycle.

  

Hans Peter Vles 09-01-2020reageer
Goedemiddag Joost Ik zie op de site van Spoorlab dat ik voor vragen bij jullie moet zijn maar ik wil graag bij NS of Prorail met degene in contact komen die betrokken is bij de challenge "Thermohardende composieten". Ik werk samen met een Materiaalkundige die veel weet van composieten en innovatieve oplossingen heeft voor de verwerking daarvan. Wie kan ik benaderen voor vragen van technische aard? Van Ilse de Vos begreep ik dat jullie de vragen behandelen en doorzetten naar de juiste contactpersonen. Ik hoor graag Vast bedankt en groet Hans Peter Vles

NS 16-01-2020reageer
Hallo Hans Peter, Alle vragen voor deze challenge kunnen hier in de discussie gesteld worden, ook de technische vragen. Mochten wij het antwoord niet gelijk weten, dan vragen we dit na bij een collega. Het antwoord laten we dan hier in de discussie weten. Op deze manier zien mensen die misschien dezelfde vraag hebben ook gelijk het antwoord! :) Vriendelijke groet, Alma van NS

Log in of registreer om je vraag te stellen.
Er zijn (nog) geen updates geplaatst.
De deadline is verstreken. Je kunt geen pitch meer uploaden.

Andere challenges

Alle Challenges

Mis nooit een challenge!